Shirley Jackson: Linna on aina ollut kotimme (We Have Always Lived in the Castle, 1962). Suom. Laura Vesanto. ISBN 978-952-68456-9-2. 204 s., nid.

Shirley Jackson: Linna on aina ollut kotimme (We Have Always Lived in the Castle, 1962). Suom. Laura Vesanto. ISBN 978-952-68456-9-2. 204 s., nid.

Goottilaisen kirjallisuuden klassikko – Grey Gardens kohtaa tyttökirjat

Blackwoodin sukutalossa on jäljellä enää kolme asukasta: sisarukset Merricat ja Constance Blackwood ja pyörätuoliin joutunut Julian-setä. Koko muu perhe on kuollut.

Merricat hautaa maahan marmorikuulia ja keksii taikasanoja pitääkseen kyläläiset ja muun maailman talon porttien takana. Mutta kun isän kassakaapista kiinnostunut Charles-serkku löytää tiensä keittiön ovelle ja illallispöydän ääreen, Merricatin taikasanat eivät enää riitä.

Linna on aina ollut kotimme on tarina omalaatuisesta ystävyydestä, pienen kyläyhteisön ahdasmielisyydestä, ahneudesta ja amanita phalloidesista. Goottilaisen kirjallisuuden kaunis ja merkillinen klassikko vihdoin suomeksi.

Shirley Jackson (1916-1965) oli yhdysvaltalainen kirjailija, joka tunnetaan erityisesti novellistaan The Lottery (1948) ja kauhuromaanistaan The Haunting of Hill House (1959), josta on tehty myös useita elokuvasovituksia.

Vastoinkäymisten värittämää elämää elänyt Jackson oli tunnettu ja tunteita herättävä kirjailija jo eläessään, vaikka onkin noussut kirjalliseen arvostukseen vasta 2000-luvun puolella.

Vuonna 2007 Yhdysvalloissa perustettiin kirjailijan nimeä kantava palkinto, joka myönnetään ansioituneille psykologista jännitystä ja kauhua hyödyntäville teoksille.

Viimeisin Jacksonista kirjoitettu elämäkerta A Rather Haunted Life ilmestyi 2016, ja sen myötä alkoi myös kirjailijan teosten uusi kultakausi. Nyt suomeksi ilmestyvän romaanin uutta elokuvasovitusta We Have Always Lived in the Castle odotetaan levitykseen vuonna 2018.

Teoksesta muualla:

Eksentristen sisarusten salaisuus – Turun Sanomat 7.1.2019
Amerikkalaisen gotiikan klassikossa linnalla on sielu – Kauppalehti 14.8.2018
Lumiomena-blogi
Mummo matkalla -blogi
Taikakirjaimet-blogi
Mitä luimme kerran -blogi
Kosminen K -blogi
Bookish teaparty -blogi

Osta verkkokaupasta

Jokaisen Fabriikki Kustannuksen julkaiseman kirjan lopusta on syksystä 2017 alkaen löytynyt lyhyt suosituslista. Listoille valitaan suomennettua kaunokirjallisuutta, joka tavalla tai toisella keskustelee Fabriikin julkaiseman teoksen kanssa. Linna on aina ollut kotimme -teoksen lopusta löytyvän listan voi nyt ladata talteen täältä: Kirjasuositukset