Yoko Tawada: Muistelmat lumessa (Etüden im Schnee, 2014). Suom. Meeri Allinen ja Erkki Vainikkala. ISBN 978-952-69000-1-8. 280 s., nid.

Ihmisyydestä, eläimellisyydestä ja muodonmuutoksista

Muistelmat lumessa on kolmen lahjakkaan jääkarhun tarina. Moskovalaisesta sirkuksesta maanpakoon lähtevä isoäitijääkarhu sukkuloi akateemisessa maailmassa ja kirjoittaa muistelmiaan. Itäsaksalaisen sirkuksen lavalle päätyvä Toska-pentu sanelee omia muistelmiaan kouluttajalleen, ja saman suvun viimeinen, suloinen Knut-pentu, kasvaa erossa emostaan Berliinin eläintarhassa.

Tawada tarkastelee luomisen prosessia, identiteettiä, inhimillisyyden rajoja ja ekologista kriisiä lempeästi, omintakeisesti ja lukijansa haastaen. Muistelmat lumessa on kolmen jääkarhun suulla kerrottu tarina viimeisen vuosisadan suurista muutoksista.

Yoko Tawada (s. 1960) on japanilais-saksalainen kirjailija, joka kirjoittaa sekä saksaksi että japaniksi ja joka on saanut kummassakin kotimaassaan useita merkittäviä palkintoja. Nyt suomeksi ilmestyvän Muistelmat lumessa -teoksen englanninnos Memoirs of a Polar Bear voitti vuonna 2017 Warwick Prize for Women in Translation -palkinnon, ja vuonna 2018 Tawadan teos The Emissary palkittiin arvostetulla National Book Awardilla.

Tawada on kirjoittanut sekä romaaneja, näytelmiä, runoja ja esseitä, ja hänen teoksissaan toistuvat muodonmuutoksen ja paikaltaan siirtymisen teemat.

Jokaisen Fabriikki Kustannuksen julkaiseman kirjan lopusta on syksystä 2017 alkaen löytynyt lyhyt suosituslista. Listoille valitaan suomennettua kaunokirjallisuutta, joka tavalla tai toisella keskustelee Fabriikin julkaiseman teoksen kanssa. Muistelmat lumessa -teoksen lopusta löytyvän listan voi nyt ladata talteen täältä: Kirjasuositukset

Osta verkkokaupasta

Teoksesta muualla:

Ekokriisistä ilman synkistelyä – Kiiltomato 22.4.2019