Ihmisten kokoontuminen kansoiksi on Jumalan ihme. Samanlainen kuin taivaan pisaroiden kokoontuminen pilviksi tai veden muotoutuminen aalloiksi. Jos ei tiedä urkujen rakenteesta mitään, saattaa kuvitella, että reiät pilleissä ovat tarpeettomia, vaikka todellisuudessa urut soivat juuri reikien ansiosta. Maailmaan syntyy aina vallan keskuksia, jotka kokoavat ja imevät itseensä heikompia voimia. Ja sitä jatkuu siihen asti, että kokonaisuus alkaa jälleen hajota osiin. Yhteydet synnyttävät tuhoisia jännitteitä.”

Rapistuvassa latvialaiskartanossa elää omintakeinen perhe: tarinaansa meille kertova poika, hautajaisvankkureita ajava isoisä sekä pojan yllättäen ilmaantuva puoliksi japanilainen velipuoli – ja Paronitar, josta kukaan ei tahdo ottaa selkoa. Erilaiset kansallisuudet ja uskonnot ovat elelleet rinta rinnan vuosisatojen ajan, ja kun toinen maailmansota lähestyy, omasta menneisyydestä löytyvillä tarinoilla on uutta, kurssiltaan vaihtelevaa arvoa selviytymistaistelussa.

Samalla seudulla,150 vuotta aiemmin: paronitar Waltraut von Brügenin aviomies on haljennut kahtia Venäjän ja Turkin välisellä sotarintamalla. Ehkä kaikki ei kuitenkaan ole mennyttä, lupailee okkultisti Cagliostro, joka kristallipalloineen ja silmänkääntötemppuineen on hurmannut baltiansaksalaiset aristokraatit.

Zigmunds Skujiņšin romaani on riemastuttavan surrealistinen kuvaus suurista aiheista: nationalistisen politiikan mahdottomuudesta, kasvamisen vaikeudesta ja siitä, mistä ihminen koostuu.

Zigmunds Skujiņš (1926-2022) on Latvian arvostetuimpia kirjailijoita. Latvialainen domino (Miesas krāsas domino, 1999) on hänen ensimmäinen suomennettu teoksensa.

Osta verkkokaupasta