Şebnem İşigüzel: Tyttö puussa (Ağaçtaki Kız, 2016). Suom. Tuula Kojo. ISBN 978-952-69000-5-6. 348 s. Nid.

Miten kuolla kuolematta?

Tyttö puussa on ehkä keksinyt ratkaisun. Eräänä päivänä hän kiipeää Gülhanen puistossa, hienon hotellin kupeessa kasvavan plataanin latvaan ja päättää, ettei enää tule alas. Maankamaralle jäävät mielenosoitusten ja pommi-iskujen repimä Turkki ja monta taakkaa, jotka ovat liian raskaita teinitytön kantaa. Tämä on kuitenkin tarina rakkaudesta, joten ehkä tyttö puussa tapaa hotellin paloportailla pojan. Ehkä he jakavat toisilleen tarinansa. Ehkä poika auttaa hänet alas puusta. Ehkä ei.

Tyttö puussa kertoo vihaisen teinitytön suulla maailmasta, jossa oma ääni voi löytyä Twitteristä, jossa sukupolvien vääryydet kasaantuvat edelleen naisten harteille ja jossa poliittinen hulluus ajaa nuoria epätoivoisiin tekoihin. Nerokkaasti lukijaa pyörittävä tarina käy läpi Turkin historian pysäyttäviä vaiheita, silti kiihkeän juurtuneena tähän hetkeen.

Şebnem İşigüzel (s. 1973) on ollut Turkissa tunnettu nimi jo sensuurin kynsiin joutuneesta esikoisteoksestaan (1993) lähtien. İşigüzel on julkaissut yli kymmenen kirjaa ja häntä on käännetty useille kielille. İşigüzelin teokset liikkuvat usein arjen ja epätavallisen rajamailla. Tyttö puussa (Ağaçtaki Kız, 2016) on İşigüzelin ensimmäinen suomennettu teos.

Osta verkkokaupasta

Teoksesta muualla:

Kulttuuritoimitus