9789526845647

Saša StanišićEnnen juhlaa (Vor dem Fest, 2015). Suom. Meeri Allinen. ISBN 978-952-68456-4-7. 368 s., nid.

Palkittu yhdenyönromaani pienen saksalaiskylän värikkäistä vaiheista

Pieni pohjoissaksalainen Fürstenfelden kylä valmistautuu Annanjuhlaan. Lautturi on kuollut ja vienyt kylän tarinat mukanaan järven pohjaan. Kirkonkellot eivät soi, koska kellot ovat kadonneet. Sinetti kyläarkiston ovelta on murrettu. Kuka on avannut oven? Mitä sieltä on viety? Arkistosta karanneet esi-isien muistot vaeltavat yössä, jossa voi törmätä myös elämään kyllästyneeseen entiseen everstiluutnanttiin, riimejä suoltavaan salaperäiseen parivaljakkoon, kylän arjen siveltimellään pysäyttävään vanhaan rouvaan sekä Annaan, jonka juhlaa kohta vietetään. Naaraskettu tarkkailee yötä hiljaa varjoista.

Ennen juhlaa on omaperäisen kielenkäyttäjän painostava ja huumoria tihkuva romaani vaiheikkaan historian painolastista ja siitä kaikesta, mihin tarinat pystyvät.

Saša Stanišić (s.1978, Višegrad, Bosnia) pakeni teini-ikäisenä perheensä kanssa Bosnian sotaa Saksaan. Stanišićin esikoisteos Wie der Soldat das Grammofon repariert (”Kuinka sotilas korjaa gramofonin”) julkaistiin vuonna 2006. Teos on käännetty yli 30 kielelle ja sen englanninkielinen käännös oli vuonna 2009 ehdolla Independent Foreign Fiction -palkinnon saajaksi.

Ennen juhlaa voitti ilmestymisvuonnaan muun muassa Leipzigin kirjamessujen palkinnon sekä arvostetun Alfred Döblin -palkinnon. Vuonna 2016 julkaistiin Stanišićin kolmas proosateos, Fallensteller.

Osta verkkokaupasta

Teoksesta muualla:

Tarinankerronnan juhlaa – Turun Sanomat, 20.11.2017
Huikea romaani kurjasta ja ihanasta Euroopasta – Särö nro. 34, 4/2018