9789526845654

Juan Tomás Ávila LaurelYössä vuori roihuaa (Arde el monte de noche, 2008). Suom. Laura Vesanto. ISBN 978-952-68456-5-4. 213 s., nid.

Kunnianosoitus suullisen tarinankerronnan perinteelle Päiväntasaajan Guinealta

Juan Tomás Ávila Laurelin (s.1966) teos Yössä vuori roihuaa (Arde el monte de noche, 2008) on tarina saaresta, jolta miehet ovat lähteneet laivoilla.

Kertoja muistelee lapsuuttaan pienellä Atlantin saarella, epätavallista isoisäänsä ja monia äitejään. Saaren asukkaat noudattavat sinnikkäästi perinteitään, pulaa on niin lamppuöljystä, vaatteista kuin saippuastakin, ja arki on lapsen silmin nähtynä täynnä käsittämättömyyksiä. Kun metsäpalo tuhoaa viljelykset ja koleraepidemia täyttää suuren kylän pienen hautausmaan, ei saarella osata kuin kääntyä taikauskon puoleen.

Yössä vuori roihuaa oli vuoden 2015 Independent Foreign Fiction -finalisti, ja se on ensimmäinen suomennettu teos Päiväntasaajan Guineasta. Suullisen tarinankerronnan perinteestä ammentava teos herättää henkiin Annobónin saaren katalat naispaholaiset ja merten nälkäiset kuninkaat.

Ávila Laurel on Päiväntasaajan Guinean merkittävimpiä kirjailijoita, ja hän on julkaissut romaaneja sekä novelli-, runo- ja esseekokoelmia 1980-luvulta lähtien. Kotimaansa hallitusta kritisoinut Ávila Laurel joutui vuonna 2011 pitkän nälkälakon päätteeksi lähtemään maanpakoon Barcelonaan, jossa hän elää edelleen. Hän vietti lapsuutensa Annobónin saarella.

Osta verkkokaupasta

Teoksesta muualla:
Pieni kirjasto -blogi
Mummo matkalla -blogi
Sanoissa-blogi
Mitä luimme kerran -blogi