Elizabeth Harrower: Tietyissä piireissä. Suomentanut Laura Vesanto. 224 s, nidottu. ISBN 978-952-68456-3-0.

Elizabeth HarrowerTietyissä piireissä  (In Certain Circles, 2014) Suom. Laura Vesanto. ISBN 978-952-68456-3-0, nid., 224 s.

Tyylikäs psykologinen tutkielma Australian seurapiireistä 1970-luvulla

Howardien perhe elää yltäkylläisen etuoikeutettua ja itseriittoista elämää Sydneyn hienostoalueella. Perheen valveutunut poika Russell tuo mukanaan taloon orposisarukset Annan ja Stephenin, jotka tulevat aivan toisenlaisista oloista. Seitsemäntoistavuotiasta Zoe Howardia ei ole koskaan aikaisemmin uskallettu kyseenalaistaa, ja tytön maailma järkkyy lopullisesti.

Elizabeth Harrowerin Tietyissä piireissä (In Certain Circles, 2014) on viiltävän hillitty psykologinen draama, jossa kaksi perhettä pyristelee toistensa varjossa 1940-60-lukujen Australiassa. Karisma tai itsevarmuus eivät suojaa tyrannialta, eikä liian erilaisia maailmankatsomuksia voi vuosikymmenten työlläkään sovittaa yhteen.

Tietyissä piireissä valmistui vuonna 1971, mutta vain muutamaa kuukautta ennen sovittua julkaisuajankohtaa Harrower veti teoksen kustantajaltaan. Syytä kirjailija ei suostunut paljastamaan, ja samoihin aikoihin hän myös lopetti kirjoittamisen ja vetäytyi julkisuudesta. Australialainen Text Publishing löysi teoksen vuonna 2014, ja lopulta Harrower suostui kauan kateissa olleen romaaninsa julkaisuun.

Osta verkkokaupasta

Teoksesta muualla:
Reader why did I marry him? -blogi
Lukutoukan kulttuuriblogi
Ullan luetut kirjat
Tuijata-blogi
Kiiltomato.net