Chileläisen nykykirjallisuuden suunnannäyttäjä pohtii lapsuutta diktatuurin aikana
Vuoden 1985 maanjäristyksessä kokonainen chileläissukupolvi oppii, että maa jalkojen alla voi pettää hetkenä minä hyvänsä.
Pinochetin diktatuurin aikana lapset seuraavat vierestä, kuinka heidän vanhempansa muuttuvat joko uhreiksi tai syyllisiksi. Kun ikuisista sivuhenkilöistä vihdoin tulee oman tarinansa sankareita, he joutuvat päättämään, millainen heidän tarinansa on ja millaisen roolin he suostuvat vanhemmilleen antamaan.
Alejandro Zambra on Chilen uuden kirjailijasukupolven keulahahmo ja hänen pienoisromaaninsa Kotiinpaluun tapoja (2011) melankolinen tutkielma Chilen historiasta ja nykyhetkestä sekä kirjailijan oikeuksista, velvollisuuksista ja vapauksista.
Alejandro Zambra (s. 1975) on chileläinen runoilija, kirjailija ja kirjallisuuskriitikko, jonka esikoisromaanista Bonsái (2006) on sanottu, että se aloitti uuden aikakauden chileläisessä kirjallisuudessa. Romaanista on tehty myös samanniminen elokuva.
Zambran teoksia on käännetty yli kymmenelle kielelle, ja nyt suomeksi ilmestyvän teoksen lisäksi erityisesti romaani La vida privada de los árboles (2007) ja novellikokoelma Mis documentos (2013) ovat menestyneet maailmalla.
Teoksesta muualla:
Chileläistarinassa palataan diktatuuriin ja lapsuuden muistoihin – Keskisuomalainen, 29.11.2017
Mummo matkalla -blogi
Mitä luimme kerran -blogi
Sanoissa ja sivuilla -blogi
Muistin toimintaa, muistojen rakennetta – Turun Sanomat, 25.3.2018
Jokaisen Fabriikki Kustannuksen julkaiseman kirjan lopusta on syksystä 2017 alkaen löytynyt lyhyt suosituslista. Listoille valitaan suomennettua kaunokirjallisuutta, joka tavalla tai toisella keskustelee Fabriikin julkaiseman teoksen kanssa. Kotiinpaluun tapoja -teoksen lopusta löytyvän listan voi nyt ladata talteen täältä: Kirjasuositukset