Laia Jufresa: Umami (Umami, 2014). Suom. Laura Vesanto. ISBN 978-952-69000-0-1.

Laia Jufresa: Umami (Umami, 2015). Suom. Laura Vesanto. ISBN 978-952-69000-0-1. 266 s., nid.

Mosaiikkimainen teos arjen kauneudesta ja kaikennielevästä surusta

”Mutta monumentaalisen takana on muutakin, jotain kaunista ja nerokasta ja kerroksellista: ihmisten arki.”

Eräässä Mexico Cityn miljoonakaupungin pihapiirissä betonipiha muuttaa muotoaan vehreäksi viljelmäksi: Ana eli Agatha Christie on päättänyt viljellä patiolla maissia, papuja ja kurpitsaa: kuin atsteekkiesi-isät aikoinaan. Anan oppi-isä, leskeksi jäänyt tohtori Semitiel yrittää selvitä menetyksestä, joka tahtoo jäädä pihapiirin toisen suuren surun varjoon. Marina etsii täydellistä valkoista, Pina kadonneen äidin kirjoittamaa kirjettä ja pieni Luz keisari Umamin valtakuntaa järven pohjasta.

Umami liikkuu edestakaisin ajassa ja paikassa ja kuljettaa lukijaansa halki Meksikon ja rajan taakse Yhdysvaltoihin. Se on humaani tarina surusta, menetyksistä, lapsettomuudesta, äideistä ja tyttäristä, yhdessä kasvamisesta ja erilleen kasvamisesta, tavallisista ovista ja niiden takana eletyistä tavallisista elämistä sekä umamista, viidennestä mausta, jota mikään kieli ei oikein riitä kuvaamaan.

Laia Jufresa (1983) on meksikolainen kirjailija, joka eli lapsuutensa Veracruzin pilvimetsissä, nuoruuteensa Pariisissa, palasi aikuisiällä Mexico Cityyn ja asuu nyt Edinburghissa. Umami (2015) on Jufresan esikoisromaani, joka on käännetty muun muassa englanniksi, italiaksi, ranskaksi, turkiksi, hollanniksi ja tanskaksi.

Vuonna 2017 Jufresa nimettiin yhdeksi Latinalaisen Amerikan merkittävimmistä nuorista kirjailijoista. Häneltä on ilmestynyt myös novellikokoelma El esquinista (2014).

Kirjasta muualla:

Makean karvaat elämän maut – Turun Sanomat 22.11.2018
Elämänmakuinen pienoismaailma – Parnasso 1 / 2019
Mummo matkalla -blogi
Kirjasähkökäyrä-blogi

Osta verkkokaupasta

Jokaisen Fabriikki Kustannuksen julkaiseman kirjan lopusta on syksystä 2017 alkaen löytynyt lyhyt suosituslista. Listoille valitaan suomennettua kaunokirjallisuutta, joka tavalla tai toisella keskustelee Fabriikin julkaiseman teoksen kanssa. Umamin lopusta löytyvän listan voi nyt ladata talteen tästä: Kirjasuositukset